Spiken

Spikens Fiskeläger har kommit att bli en av Europas största insjöhamnar. Fram till 1980 präglades Spiken av gamla sjöbodar men i början av 80-talet byggdes hamnen ut med fler moderna byggnader för att möta moderna behov. Fiskare och butiksägare har Spiken som sin dagliga arbetsplasts och tycker själva att de har världens härligaste arbetsmiljö vilket inte är svårt att förstå.

Här kan du gå runt och njuta med en svalkande glass i handen eller sitta ner med en kaffe i solen medan dofter som nyrökt fisk och delikatesser letar sig fram ur bodarna. På Spikens Brygga röks fisken med stor omsorg vilket känns igen på den goda smaken och gyllenbruna färgen. Rökarna går för fullt och du kan hitta insjöfisk, förädlade produkter och delikatesser av fisk och fin löjrom från siklöjan.

White Guide-restaurangen Sjöboden finns i Spiken och specialiserar sig på fiskrätter. På bryggor och terrasser med vattnet kluckande i din närhet kan du njuta av laxtallrik, soppa eller varför inte laxpizza, spela minigolf med hela familjen och besöka lokala hantverkare i trevliga butiker. Butikerna med dess pittoreska stil erbjuder allt ifrån trasmattor, kläder, keramik, konst, smycken och hudvård till egen kryddblandning och spikensländor.

Av Vänerns cirka 60 yrkesfiskare är 13 aktiva i Spiken. Fångsterna består av gös, lake, gädda, abborre, siklöja, öring och laxfiskar. Gösen är mes eftertraktad och betingar det högsta priset. En del av fångsten går till fiskauktionen i Göteborg, men merparten hamnar i Spiken och säljs främst i förädlad form, rökt och som fyllning i baguetter.

Varför det heter Spiken?

Tage Petursson som har forskat kring namn och släkter på Kålland och Kållandsö menar att det finns en tradition att en Anders Spik, död 1772, som var krukmakare och anställd av Läckö Slott skulle ha gett namn åt Spiken. Anders bodde på sista torpet mot sjön. På samma plats står numera huset Sjödalen.

Hitta hit

Det är lätt att ta sig till Spikens Fiskeläger med egen bil, båt eller kollektivtrafik. Västtrafik busslinje 132 Lidköping – Spiken kan du ta dig till detta besöksmål genom att hoppa av vid hållplats Spiken.