Nicolaikyrkan

Den praktfulla kyrkobyggnaden Sankt Nicolai kyrka är belägen i centrum av Lidköping, öster om ån Lidan.

Namnet härrör från sjöfararnas och handelsmännens skyddshelgon, S:t Nicolaus. Kyrkan har en spännande historia med murrester från år 1446, men fragment har även hittats av en gravkista av Husabytyp från 1100-talet vilket tyder på att en kyrka funnits på samma plats redan tidigare.

Färgsättningen i kyrkan är varm med en grön färgton och snickeridetaljer i rött, blått och guld. Här får du en magnifik upplevelse av schablonmålad dekor i valven och draperimålningar i koret och Mariakapellet. En kororgel med 17 stämmor kan spelas både från kyrkorummet och från Mariakapellet. Kapellet har plats för 20-25 personer och används till mindre vigslar och dop, och inbjuder till bön och stillhet med sin speciella kombination av ljus och rymd. Här finns möjlighet att stanna till och tända ljus.

Kyrkan är öppen varje onsdag 11.00-14.00. Under sommaren hålls S:t Nicolai kyrka öppen under 9 veckor – Vardagar kl. 12.00-18.00 och lördagar kl. 10.00-14.00, samt söndagar vid gudstjänst och musik.

Kyrkogården utanför fungerade tidigare som begravningsplats för Lidköping fram till 1849, då Norra begravningsplatsen invigdes och begravningar utanför S:t Nicolai kyrka upphörde. Kyrkogården omvandlades då till en sagolik engelsk park.