Kinnekulle

“Den som besöker det blommande berget Kinnekulle kommer gärna tillbaka”

Kinnekulle är ett högt platåberg på 306 meter som Carl von Linné besökte och berömde på 1700-talet och kallade det “en plats bland de märkvärdigaste i riket”. Kinnekulle har även utnämnts till Sveriges vackraste platser av tidningen Svensk Naturs läsare.

Den unika geologiska uppbyggnaden särpräglar området och ger upphov till ett flertal sällsynta växter, bland dem den vackra och goda ramslöken samt ett flertal olika orkidéer. Strax ovanför Hjelmsäter kan man nämligen i mitten av juni beskåda “vår egen” orkidé, Guckuskon. Den har den största blomman av alla svenska orkidéer och är välluktande, samt den som mest påminner om tropiska orkidéer.

Kinnekulles spännande historia går tillbaka ända till tidig medeltid och här finns många vackra medeltida kyrkor, ståtliga herrgårdar och säterier. Här hittar du även många härliga vandringsleder att promenera. Den mest kända är Kinnekulle vandringsled som går runt berget. Den är 45 kilometer lång och går förbi de flesta av de stora sevärdheterna. Känner du för en kortare promenad kan man välja att gå delar av denna led och knyta an till de andra. Området har även blivit till en kreativ bygd av hantverkare som mer än gärna bjuder in dig att ta del av deras alster.

Kinnekulle erbjuder en mängd upplevelser för alla åldrar. Är du sugen på något gott att äta kan du till exempel besöka Hällekis Trädgårdscafé och kök, Café På Klostret eller Berget Orangerie.

Något som också är värt att gästa är ruinerna från den forna Biskopsborgen i Husaby, naturreservatet Munkängarna med doft av ramslök och Silverfallen.

För mer information om Kinnekulle hittar du här.